Pakkende film en levendig gesprek tijdens World Bipolar Day op 30 maart

WBD-Logo-200px2Komende maandag 30 maart 2015 is het World Bipolar Day. Op twaalf locaties in het land wordt de documentaire ‘Ver van Daan’ vertoond en nabesproken met de aanwezigen. In ‘Ver van Daan’ gaat hoofdpersoon Roderik Schaepman op zoek naar de achtergronden van zijn vader Daan, die dertig jaar eerder ontspoorde in een manische psychose. Roderik Schaepman zelf is aanwezig bij de bijeenkomst in het UMC Utrecht.

Na de opening om 19 uur bij het Hersencentrum van het UMC Utrecht, volgt de film en de nabespreking. De bijeenkomst is gratis en speciaal voor iedereen die betrokken is bij bipolaire stemmingsstoornissen. Dat kunnen patiënten, familieleden, vrienden, hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn. Prof. dr. Ralph Kupka, psychiater en hoogleraar bipolaire stoornissen bij het VU Medisch Centrum en voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS): “Het wordt een bijzondere avond. De film is geheel gemaakt vanuit het perspectief van patiënt en betrokkenen. In het gesprek erna komt ook het perspectief van de hulpverlener erbij.”

De documentaire is gemaakt door Rogier Timmermans, geproduceerd door Basalt Film en ook te zien via NPO 2Doc. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de afdeling Psychiatrie van het UMC Utrecht Hersencentrum en het Behandelcentrum Bipolaire Stoornissen van Altrecht GGZ, in samenwerking met KenBiS.

Vincent van Gogh

30 Maart is door de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) uitgeroepen tot de World Bipolar Day, vanwege de geboortedag van Vincent van Gogh. De alom bekende kunstschilder leed mogelijk aan een bipolaire stoornis. Het doel van de dag is om wereldwijd de kennis over de aandoening te verspreiden en stigmatisering terug te dringen.

Stigma hindert behandeling

De bipolaire stoornis wordt ook wel manisch-depressiviteit genoemd. Naar schatting kampt tussen de 2 en 5 % van de wereldbevolking met deze aandoening. De stoornis is van grote invloed is op het welzijn van de patiënt. Ralph Kupka: “Niet alleen de patiënt, ook de naaste omgeving kan er erg onder lijden. De aandoening is op te vatten als een chronisch medisch probleem, zoals diabetes of een hartafwijking. Tegelijk heeft de ziekte te maken met een stigma. Dit stigma staat een juiste diagnose en een effectieve behandeling in de weg. Statistieken tonen aan dat slechts een derde van de patiënten een medische behandeling ondergaat.”

Wereldwijde aandacht

De World Bipolar Day is een initiatief van een drietal internationale organisaties die werkzaam zijn op het gebied van de bipolaire stoornis: het Asian Network of Bipolar Disorder (ANBD), de International Bipolar Foundation (IBPF), en de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Het initiatief wordt vanuit Nederland met veel enthousiasme ondersteund door de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB) en het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS). Net als in Utrecht zijn er vergelijkbare bijeenkomsten in Leeuwarden, Deventer, Leiden, Heiloo, Enschede, Nijmegen, Den Bosch en Groningen. Amsterdam ging al voor op 25 maart.

Ralph Kupka: “De bipolaire stoornis komt overal in de wereld voor, en verdient dan ook een wereldwijde aanpak. Deze organisaties trachten daartoe hun expertise te bundelen, en onderzoek te stimuleren naar oorzaken, genetische achtergronden, geneesmiddelen en psychotherapieën. De samenwerking tussen onderzoekers en belangenverenigingen is groeiende, en vindt haar bekrachtiging in deze World Bipolar Day.”

Utrecht filmvertoning Ver van Daan

Spel ‘Een Steekje Los?’ nu ook verkrijgbaar voor bipolaire stoornissen

Het bordspel ‘Een Steekje los?’ is sinds 2010 een luchtige en speelse manier om psychische gezondheid en kwaliteit van leven bespreekbaar te maken. Er zijn al 26 varianten voor specifieke onderwerpen en aandoeningen gemaakt. Nu is er ook een uitbreidingsset verkrijgbaar gericht op bipolaire stoornissen.

steekje los bipolair

Ellen Spanjers van Zorgbelang Gelderland is de bedenker van Een Steekje Los? “Je gaat spelenderwijs met elkaar in gesprek over onderwerpen die taboerijk zijn. Vaak bespreek je niet zo gemakkelijk de aandoening met een ander. Het spel is dan een hulpmiddel om in gesprek te gaan. Het spel is voor iedereen die te maken heeft met psychische gezondheid, niet alleen maar voor patiënten.”

Je speelt het spel aan de hand van acht thema’s, zoals relaties, vrije tijd en hulpverlening. Er zijn spelkaarten met kennisvragen, open levensvragen, foto’s en prikkelende stellingen. Het spel is ontwikkeld door een team van ervaringsdeskundigen, familieleden, hulpverleners en studenten en vervolgens uitvoerig getest. Het is een coproductie van Zorgbelang Gelderland en Identity Games, en mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen. Er zijn al diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder de Hersenbokaal van de Hersenstichting in 2014. De bipolaire variant is mede ontwikkeld door het Specialistisch Centrum Bipolaire Stoornissen Deventer en uitgebreid getest door de VMDB.

Voor meer informatie zie onderstaande video en de site www.eigenwijsspel.nl. Daar is ook een bestelling te plaatsen. Het spel én alle uitbreidingssets zijn ook online te bekijken en te spelen via www.eigenwijsspelonline.nl. En zie ook deze video.

 

Nieuwe richtlijn bipolaire stoornissen verschijnt 30 maart

Op 30 maart, samenvallend met World Bipolar Day, komt de nieuwe Multidisciplinaire richtlijn bipolaire stoornissen uit, van uitgeverij De Tijdstroom. Deze richtlijn is ‘een landelijk geldende, optimale beschrijving van de best mogelijke zorg voor de patiënt met een bipolaire stoornis, bedoeld om zorgverleners te ondersteunen bij de klinische besluitvorming,’ aldus de website van De Tijdstroom.

In de nieuwe richtlijn komt wetenschappelijk onderzoek samen met ervaringskennis en meningen van beroepsbeoefenaren, patiënten en naastbetrokkenen. De richtlijn is bedoeld voor professionals in de psychiatrie, maar is ook nuttig voor huisartsen en andere artsen betrokken bij de behandeling. Bijzondere aandacht is er ook voor de rol van patiënt en naastbetrokkenen. Hun betrokkenheid bij de besluitvorming rondom de behandeling ‘is essentieel om deze te laten slagen’.

Dat er stappen zijn gemaakt in het denken over de behandeling, blijkt ook uit de omvang. De huidige richtlijn van 2008 omvat ruim 100 pagina’s, de nieuwe richtlijn ruim 300.

De richtlijn is ook te downloaden via de site van de NVvP.

Opmaat naar World Bipolar Day in Amsterdam

Morgen, woensdag 25 maart, wordt de documentaire ‘Ver van Daan’ vertoond in Amsterdam als opmaat naar de World Bipolar Day op maandag 30 maart. Na de film is er een nabespreking. De bijeenkomst is gratis en speciaal voor iedereen die betrokken is bij bipolaire stoornissen. Dat kunnen patienten, betrokkenen, hulpverleners en andere geïnteresseerden zijn. De bijeenkomst vindt plaats vanaf 19.00 uur bij GGZinGeest, De Nieuwe Valerius, Amstelveenseweg 589 in Amsterdam (naast VUmc).

De World Bipolar Day wordt vanuit Nederland met veel enthousiasme ondersteund door de Vereniging voor Manisch Depressieven en Betrokkenen (VMDB), en het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS). Dit jaar wordt op twaalf locaties in het land de documentaire ‘Ver van Daan’ vertoond, op 25 maart dus in Amsterdam, op maandag 30 maart op elf andere locaties. In ‘Ver van Daan’ gaat een zoon op zoek naar de achtergronden van zijn vader Daan, die dertig jaar eerder ontspoorde in een manische psychose.

World Bipolar Day 2015 Ver van Daan poster