Start psycho-educatiecursus jongeren Erasmus MC (najaar 2024)

In het najaar van 2024 (rond november) zal er weer een psycho-educatiecursus voor jongeren met een bipolaire stoornis op de polikliniek kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC – Sophia in Rotterdam gaan starten. De cursus wordt aangeboden naast het reguliere zorgtraject.

Het betreft een reeks van vijf psycho-educatie sessies voor jongeren met een bipolaire stoornis in de leeftijd van 16-25 jaar (jonger in overleg). De cursus is bedoeld voor jongeren die in de afgelopen  +/- 2 jaar (langer in overleg) de diagnose hebben gekregen en open staan voor een dergelijke groep. Onderwerpen die aan bod komen binnen de cursus zijn o.a. symptomen, beloop, oorzaken, stress-kwetsbaarheidsmodel, erfelijkheid, medicatie, herkenning van vroege symptomen, relaties, vrijetijdsbesteding, studie en de toekomst. Ook is er ruimte voor lotgenotencontact tijdens de sessies.

Parallel aan deze jongerensessies zullen er sessies voor de naasten georganiseerd worden.

Mochten je interesse hebben, kan je huidige behandelaar contact opnemen en/of een verwijsbrief sturen naar het e-mailadres secretariaat.int@erasmusmc.nl.

Na aanmelding zal er contact worden opgenomen voor een digitaal kennismakingsgesprek en meer informatie over de data, tijden en plaats.

Het belang van tijdige herkenning van bipolaire stemmingsstoornissen – nascholing en podcasts Huisarts en wetenschap

In ‘Huisarts en wetenschap’ verscheen in mei 2024 een belangrijke nascholing over tijdige herkenning van bipolaire stoornissen en hoe deze tijdige herkenning het resultaat van de behandeling beïnvloeden. Lees de nascholing hier!

Beekman RAL, Bedaux WLF, Lochmann van Bennekom MWH, Bisscheroux J, Hillegers MHJ, Regeer EJ.
Het belang van tijdige herkenning van bipolaire stemmingsstoornissen.
Huisarts Wet 2024;67: DOI:10.1007/s12445-024-2810-5.
Behalve W. Bedaux zijn alle auteurs lid van de werkgroep Tijdige Herkenning van Bipolaire Stoornissen van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen.

Tevens zijn er drie podcasts gemaakt over dit onderwerp. De podcasts zijn voor iedereen te beluisteren via de link https://www.henw.org/podcast-overzicht en specifiek voor de podcasts zelf:

https://app.springcast.fm/player/podcast/17800?theme=springcast

Ze zijn ook te beluisteren via podcastapps zoals
Spotify: https://open.spotify.com/show/53rjgd7ahCIiIMQD0HQZUv
Apple podcasts: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/huisarts-en-wetenschap-podcast/id1683812274
Google podcasts: https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hcHAuc3ByaW5nY2FzdC5mbS9wb2RjYXN0LXhtbC8xNzgwMA

 

MARIO screeningstudie nieuwsbrief

De nieuwsbrief van de MARIO screeningstudie over de maand mei is verschenen.Je leest hem hier.

In onze nieuwsbrief staat de uitnodiging voor de webinar ‘KOPP/KOV als jonge mantelzorgers’, georganiseerd door het MARIO team samen met ervaringsdeskundige Sandra van Met Zonder Ouders. Vanwege de grote belangstelling voor de webinar hebben ze de aanmeldingen inmiddels al moeten sluiten. Heb je wel interesse in de webinar? De webinar wordt opgenomen! Om deze te ontvangen kun je ons mailen via mario-check@amsterdamumc.nl.