Nieuwe ontwikkeling in onderzoek naar darmmicrobioom en psychiatrische stoornissen

Afgelopen week werden nieuwste bevindingen van het GUTS-onderzoeksteam van het UMCG (Magda Ioannou, Jenny Borkent, Iris Sommer, Benno Haarman) gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behavior, and Immunity. Het onderzoek, getiteld “Reproducible Gut Microbial Signatures in Bipolar and Schizophrenia Spectrum Disorders: A Metagenome-Wide Study,” onderzoekt de fascinerende link tussen het darmmicrobioom en psychiatrische stoornissen zoals bipolaire stoornissen (BD) en schizofreniespectrumstoornissen (SSD).

Belangrijkste bevindingen
Uitgebreide analyse: We voerden een uitgebreide metagenomische sequencinganalyse uit bij 103 Nederlandse patiënten met BD of SSD en 128 gezonde controlepersonen. Ons doel was om specifieke darmbacteriën te identificeren die geassocieerd zijn met deze psychiatrische aandoeningen.

Belangrijke ontdekkingen
– We ontdekten dat het darmmicrobioom van patiënten met BD/SSD significant verschilde van dat van gezonde controlepersonen.
– In totaal werden zesentwintig bacteriële taxa geïdentificeerd die verschillend aanwezig waren bij patiënten. Opmerkelijk waren de geslachten Lachnoclostridium en Eggerthella, die consistent vaker voorkwamen bij patiënten in verschillende cohorten.
– Met behulp van het CoDaCoRe-leeralgoritme identificeerden we twee bacteriële verhoudingen die specifiek zijn voor BD/SSD. Deze verhoudingen bleken zeer effectief te zijn in het onderscheiden van patiënten en gezonde personen, met een voorspellende waarde (AUC) van 0.77. Deze verhoudingen werden gereproduceerd in andere cohorten en correleerden ook positief met de ernst van psychiatrische symptomen en het gebruik van antipsychotica.

Associaties met medicatie

We zagen een positieve associatie tussen de aanwezigheid van Klebsiella en Klebsiella pneumoniae en het gebruik van antipsychotica.
Een nieuwe associatie werd gevonden tussen het geslacht Anaeromassilibacillus en het gebruik van lithium.

Waarom is dit belangrijk?
Onze bevindingen suggereren dat darmmicrobiële verhoudingen een betrouwbare methode kunnen zijn voor het identificeren van microbiële handtekeningen die specifiek zijn voor BD/SSD. Dit heeft grote potentie voor de ontwikkeling van diagnostische en prognostische hulpmiddelen in de psychiatrie. Bovendien opent het begrijpen van de darm-hersenconnectie nieuwe mogelijkheden voor therapeutische interventies die zich richten op het microbioom om psychiatrische symptomen te beheersen.

Toekomstperspectief
Dit onderzoek bevestigt het belang van de darm-hersen-as bij psychiatrische stoornissen en benadrukt de noodzaak voor verdere studies naar de therapeutische potentie van het moduleren van het darmmicrobioom. Wij zijn enthousiast over de mogelijkheden die dit biedt voor een beter begrip en behandeling van aandoeningen zoals BD en SSD.

Voor meer details kunt u het volledige artikel lezen via deze link.