Nieuws

Deelnemers gezocht voor de PANDA-studie

Geplaatst op: 3 december 2024 | Deel dit bericht op twitter

Binnen de PANDA-studie, opgezet vanuit het Erasmus MC, willen wij beter begrijpen hoe en wanneer aandoeningen in het psychose-stemming spectrum ontstaan en hoe wij families het beste kunnen helpen. Momenteel zijn we bezig met een hersenscan (MRI-)studie.

De hersenontwikkeling van een kind tijdens de zwangerschap en de eerste twee jaar van het leven is heel belangrijk voor de rest van het leven. Wereldwijd is er nog weinig bekend over hoe de hersenontwikkeling verloopt van kinderen van ouders met een aandoening in het psychose-stemming spectrum. We volgen de hersenontwikkeling van ongeboren en pasgeboren kinderen van wie minimaal één ouder zo’n aandoening heeft, en vergelijken dit met kinderen van wie de ouders geen psychiatrische aandoening hebben. Dit doen wij met behulp van MRI-scans en echo’s. We maken twee keer een MRI-scan van de hersenen van het kindje in de buik, en één keer na de geboorte als het kindje ongeveer 6 weken oud is. Daarnaast bekijken we hoe het met de ontwikkeling van het kind en hoe het met de ouders gaat, door elke 3 maanden digitale vragenlijsten uit te sturen tot het kindje 18 maanden oud is. Als we al vroeg vast kunnen stellen dat de ontwikkeling van deze kinderen anders verloopt, dan hopen we dat we met goede begeleiding kunnen voorkomen of uitstellen dat kinderen ziek worden.

Ben je geïnteresseerd in deelname aan een van onze studies of ken je iemand die dit interessant zou vinden? Laat het ons weten via PANDA@erasmusmc.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Symposium UCP/UMCG en plusminus – Inzicht in bipolaire stoornis – 12 december

Geplaatst op: 28 november 2024 | Deel dit bericht op twitter

Op donderdag 12 december 2024 organiseert het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) van het UMCG in samenwerking met PlusMinus een speciaal patiëntensymposium over bipolaire stoornissen. Dit symposium richt zich op recente wetenschappelijke ontwikkelingen en biedt ruimte voor interactieve betrokkenheid van patiënten bij toekomstig onderzoek.
Het programma omvat presentaties van lopende en afgeronde onderzoeken naar de bipolaire stoornis, waaronder:
•     GUTS probiotica studie
•     No Guts, No Glory dieetstudie
•     T-Bide studie (rTMS bij bipolaire stoornissen)
•     MOODSTRATIFICATION spinning therapie studie

Naast deze inhoudelijke sessies is er een interactieve afsluiting waarin patiënten kunnen bijdragen aan het gesprek over de toekomst van onderzoek naar bipolaire stoornissen, onder leiding van Muriel Hoen, coördinator van PlusMinus.

Praktische informatie:
•     Datum: donderdag 12 december 2024
•     Tijd: 13:00 – 17:00 uur
•     Locatie: Emmaüskerk, Ra 4, Groningen
•     Deelname is gratis; deelnemers kunnen zich aanmelden door vóór 5 december een e-mail te sturen naar j.douglas@umcg.nl.

Download hier de flyer!

Theatervoorstelling The Almighty Sometimes

Geplaatst op: 27 november 2024 | Deel dit bericht op twitter

Daria Bukvić regisseert de Nederlandse première van het bekroonde toneelstuk The Almighty Sometimes, over een briljant tienermeisje met psychische problemen.

Emotionele reis naar volwassenwording
De net volwassen Anna (Selin Akkulak) heeft sinds haar elfde de diagnose bipolariteit, waarvoor ze therapie en medicijnen krijgt. Anna wil schrijven, maar haar fantastische verhalen worden niet alleen gezien als uitingen van haar creativiteit, maar ook als bewijs voor haar psychische gesteldheid. Tegelijkertijd is ze gewoon een puber die nietsontziend tegen haar naasten kan zijn. Nu Anna meerderjarig is wil ze onafhankelijker worden van haar moeder (Maartje Remmers) en psychiater (Renée Soutendijk). Zij hebben Anna altijd beschermd en beseffen dat ze haar los moeten laten. Tegen het advies van haar omgeving in stopt Anna met haar medicatie; een actie die enorme gevolgen heeft voor haar en iedereen van wie ze houdt.

Theatervoorstelling: The Almighty Sometimes

Ralph Kupka, psychiater en em. hoogleraar bipolaire stoornissen schreef de volgende impressie over de voorstelling:

Wij waren bij de première van The Almighty Sometimes en werden ruim twee uur ondergedompeld in een adembenemende productie waarin vier ijzersterke acteurs een indringende en soms verontrustende inkijk geven in de wereld van een zeer getalenteerde maar mentaal kwetsbare jonge vrouw, haar liefdevolle maar vaak machteloze moeder, het vriendje dat tevergeefs erg zijn best doet maar niet weet wat hij meemaakt, en de psychiater die ondanks haar vakkennis, integriteit en verzwegen warme gevoelens voor haar patiënte worstelt met het dilemma of medicatie niet alleen baat maar wellicht ook schaadt. Als psychiater die veel mensen met deze aandoening behandelt vond ik het allemaal heel herkenbaar. De twijfel, ontkenning, ontreddering en hang naar autonomie. Het talent dat groot is en desondanks ontspoort. De grenzeloze blijmoedigheid en angstige beklemming. De vraag: wie ben ik eigenlijk, ben ík dit of is het de ziekte? Is het wel een ziekte? Kan ik ook zonder medicijnen het hoofd boven water houden? Alles wordt theatraal uitvergroot maar blijft levensecht met de gelaagdheid die bij deze thematiek past. Bepaald geen lichte kost maar er kan ook vaak gelachen worden. En wat een fantastische regie, decor, belichting en visuele effecten! Top! Ga snel kaarten kopen!

Refereermiddag netwerk Dimence Bipolair – Op zoek naar de zin – 5 december

Geplaatst op: 27 november 2024 | Deel dit bericht op twitter

Donderdag 5 december a.s. organiseert het netwerk Dimence Bipolair weer een live refereermiddag over het thema: Op zoek naar de zin…

… als mijn religieuze overtuigingen onderdeel worden van mijn waan
… na het krijgen van de diagnose bipolaire stoornis
… als ik mijzelf kwijtraak in een depressieve periode

Een interactieve refereermiddag rondom zingeving en religie in combinatie met de bipolaire stoornis, met aandacht voor casuïstiek vanuit verschillende invalshoeken en verschillende disciplines. Waarin we stil willen staan bij het belang van betekenisgeving en andere vraagstukken op het snijvlak van zingeving en religie bij patiënten met een bipolaire stoornis.

Klik hier voor het programma. Aanmelden kan via Refereermiddag ‘Op zoek naar de zin…’ | Dimence

Winnaar Ralph Kupka Penning!

Geplaatst op: 15 november 2024 | Deel dit bericht op twitter

Tijdens het najaarssymposium bipolaire stoornissen ontving Fleur Helmink, als eerste auteur van het artikel ‘Beyond the Window of Risk? The Dutch Bipolar Offspring Study: 22-Year Follow-up’, de Ralph Kupka penning! Het artikel kwam tot stand in de onderzoeksgroep onder leiding van prof. dr. Manon Hillegers, kinder- en jeugdpsychiater, en dr. Esther Mesman, assistent-professor en klinisch psycholoog i.o.

Het artikel biedt belangrijke inzichten vanuit een van de langstlopende prospectieve cohortstudies wereldwijd, gericht op de psychopathologie bij kinderen van ouders met een bipolaire stemmingsstoornis.

Naast Fleur Helmink waren Thea Daggenvoorde en Wytse Kuiper genomineerd.

Over de genomineerden
Wytse Kuiper voor het artikel ‘Concurrent lithium and haemodialysis treatment: Clinical recommendations based on the literature and a multicentre survey’
Wytse Kuiper heeft zorgvuldig onderzocht hoe lithium-behandeling zich verhoudt tot een dialyse-behandeling. Er zijn weinig patiënten voor wie dit een actueel probleem is. Echter, als het je overkomt moeten psychiaters , neurologen en andere behandelaren stevig nadenken en in conclaaf hoe praktisch te handelen. Met dit artikel geeft Wytse Kuiper een handreiking voor de praktijk inclusief een handzame vuistregel hoe lithium te doseren. Dit artikel heeft meteen en de komende jaren impact op de klinische praktijk. Dialyse met lithium is weliswaar een zeldzaam probleem, maar als je als voorschrijver van lithium in deze situatie komt, dan kunnen clinici voortaan bij dit artikel te rade gaan en zo problemen voor de patiënt voorkomen.

Fleur Helmink voor het artikel ‘Beyond the Window of Risk? The Dutch Bipolar Offspring Study: 22-Year Follow-up
Dit artikel, dat in juni 2024 werd gepubliceerd in JAACAP, biedt belangrijke inzichten vanuit een van de langstlopende prospectieve cohortstudies wereldwijd, gericht op de psychopathologie bij kinderen van ouders met een bipolaire stemmingsstoornis. De Dutch Bipolar Offspring Study (DBOS), die inmiddels meer dan twee decennia aan follow-up omvat, heeft cruciale bevindingen opgeleverd over het ontstaan en beloop van bipolaire stemmingsstoornissen in een hoog risico populatie. Het onderzoek is methodologisch doorwrocht en levert belangrijke inzichten in het lange-termijn beloop van kinderen van ouders met een bipolaire stoornis. Deze kennis zal hopelijk bijdragen aan preventie en vroegherkenning in de onderzochte populatie.
Fleur Helmink, als eerste auteur, leverde een onmisbare bijdrage door haar betrokkenheid bij de analyse en het schrijven van dit artikel, evenals bij de verspreiding van de bevindingen. Het artikel kwam tot stand in de onderzoeksgroep onder leiding van prof. dr. Manon Hillegers, kinder- en jeugdpsychiater, en dr. Esther Mesman, assistent-professor en klinisch psycholoog i.o.

Thea Daggenvoorde voor haar proefschrift ‘Acute Mental Health Assessments Disentangled, Assessments by mobile crisis teams of patients with acute manic/psychotic symptoms: communication, collaboration and continuous learning opportunities’
Thea Daggenvoorde vestigt met haar proefschrift de aandacht op een onderbelicht maar voor patiënten een zeer ingrijpend facet van de zorg aan mensen met een bipolaire stoornis in de meest kwetsbare fases in hun leven: het moment van de crisisbeoordeling als de manie/psychose uit de hand dreigt te lopen. Het proefschrift geeft inzicht in de ervaringen van patiënten, naastbetrokkenen, politie, ambulance medewerkers en medewerkers van de crisisdienst zelf. Tevens beschrijft zij in haar proefschrift de betrokkenheid en de centrale rol van de medewerkers van de crisisdienst en het belang van een goede communicatie met de medewerkers van de politie en de ambulancedienst. Het proefschrift draagt bij aan verbetering van bejegening en aan de zorg voor mensen met een bipolaire stoornis. De jury prijst de jarenlange volharding waarmee Thea Daggenvoorde aan haar onderzoek gewerkt heeft, dat helemaal vanuit de dagelijks klinische praktijk is opgezet en ongetwijfeld enorm veel uren gekost heeft.

Over de Ralph Kupka Penning
Op 20 juni 2024 nam Ralph Kupka afscheid als Hoogleraar Bipolaire Stoornissen van het Amsterdam UMC. Een belangrijk deel van zijn loopbaan heeft hij gewijd aan de zorg voor patiënten met een bipolaire stemmingsstoornis en hij zette zich zowel in Nederland als internationaal jarenlang in voor verbetering van zorg, wetenschappelijk onderzoek en verspreiding van kennis over de bipolaire stemmingsstoornis.
KenBiS heeft als eerbetoon aan de bijzonder waardevolle inzet van Ralph Kupka op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis de ‘Ralph Kupka Penning’ ingesteld als prijs die elke twee jaar, alternerend met de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen, uitgereikt zal worden. De prijs wordt toegekend aan een onderzoeker als waardering voor wetenschappelijk onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis.
Het doel van de prijs is dat kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek wordt gestimuleerd en gewaardeerd én meer maatschappelijke aandacht krijgt.
Een tweede doel is om onderzoekers te stimuleren zich te richten op de ontwikkeling van de kennis over de bipolaire stemmingsstoornis en zich aan te sluiten bij het landelijk KenBiSnetwerk.

Vacature bestuur KenBiS

Geplaatst op: 15 november 2024 | Deel dit bericht op twitter

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) stelt zich tot doel om in Nederland de zorg voor mensen met een bipolaire (manisch-depressieve) stemmingsstoornis te verbeteren en de meest actuele kennis over deze aandoening te vergaren, te ontwikkelen en te verspreiden.

Het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen bundelt de in ons land aanwezige expertise van gespecialiseerde professionals, patiënten en naastbetrokkenen. Het vormt zo een hecht netwerk waarin academische en psychiatrische centra en de patiëntenvereniging met elkaar bouwen aan de kwaliteit van diagnostiek en behandeling.
In de afgelopen jaren is KenBiS uitgegroeid tot een geprofessionaliseerde organisatie die haar kennis en activiteiten op een aansprekende wijze aan een breder publiek kenbaar wil maken.

Het bestuur van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) is op zoek naar:

Vacature-bestuurslid-ervaringsdeskundige

Veelbelovende nieuwe inzichten in GUTS onderzoek van het UMCG

Geplaatst op: 15 november 2024 | Deel dit bericht op twitter

In een recente studie van de GUTS-onderzoeksgroep van het UMCG, gepubliceerd in Schizophrenia Bulletin, werd het effect van een speciaal samengesteld multispecies probioticum onderzocht bij patiënten met een bipolaire stoornis en schizofreniespectrumstoornissen.

Deze dubbelblinde, gerandomiseerde studie vormt een belangrijke stap in het begrijpen van de rol van darmgezondheid bij complexe psychiatrische aandoeningen en opent nieuwe wegen voor toekomstig onderzoek.

Nieuwsbericht GUTS RCT