Ralph Kupka Penning

Op 20 juni 2024 nam Ralph Kupka afscheid als Hoogleraar Bipolaire Stoornissen van het Amsterdam UMC. Een belangrijk deel van zijn loopbaan heeft hij gewijd aan de zorg voor patiënten met een bipolaire stemmingsstoornis en hij zette zich zowel in Nederland als internationaal jarenlang in voor verbetering van zorg, wetenschappelijk onderzoek en verspreiding van kennis over de bipolaire stemmingsstoornis.

KenBiS heeft als eerbetoon aan de bijzonder waardevolle inzet van Ralph Kupka op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis de ‘Ralph Kupka Penning’ ingesteld als prijs die elke twee jaar, alternerend met de Willem Nolen Prijs voor bipolaire stoornissen, uitgereikt zal worden.

De prijs wordt toegekend aan een onderzoeker als waardering voor wetenschappelijk onderzoek naar de bipolaire stemmingsstoornis.

Het doel van de prijs is dat kwalitatief hoogwaardig wetenschappelijk onderzoek wordt gestimuleerd en gewaardeerd én meer maatschappelijke aandacht krijgt.
Een tweede doel is om onderzoekers te stimuleren zich te richten op de ontwikkeling van de kennis over de bipolaire stemmingsstoornis en zich aan te sluiten bij het landelijk KenBiSnetwerk.

De prijs wordt in 2024 voor de eerste maal uitgereikt tijdens het najaarssymposium bipolaire stoornissen dat plaatsvindt op 7 november 2024.

De prijs is ontworpen door kunstenares Jennifer Hoes.